De 13 Zeeuwse gemeenten, Hersteltalent, ggz-aanbieders en welzijnsorganisaties werken aan het stimuleren en opzetten van een netwerk van laagdrempelige gemeentelijke steunpunten. Een laagdrempelig steunpunt (LDS) is een plek waar iedereen mag zijn wie hij is, ondanks alles wat hij (heeft) mee(ge)maakt. Het bevindt zich in de wijk en wordt vormgegeven door de bezoekers onder leiding van ervaringsdeskundigen. De ervaringsdeskundigen weten hoe het is om de regie over hun leven (deels) te verliezen maar ook hoe het is om de regie weer terug te pakken. In 2024 zijn er twee extra steunpunten geopend.
Laagdrempelige steunpunten dragen bij aan het maatschappelijk herstel van mensen die door problemen met hun mentale gezondheid hun rollen (dreigen te) verliezen in de maatschappij. Deze steunpunten hebben een belangrijke waarde voor mensen om te kunnen groeien in zelfregie en herstel en staan in een aantal gevallen naast de behandeling die vanuit de ggz geboden wordt. Laagdrempelige steunpunten geven ruimte voor maatschappelijk en persoonlijk herstel op eigen tempo en dragen op die manier bij aan het voorkomen van instroom in de ggz en een versnelde uitstroom uit behandeling*. De regie voor laagdrempelige steunpunten ligt bij ervaringsdeskundigen en vrijwilligers. Gemeenten faciliteren laagdrempelige steunpunten en de rol voor de regionale coördinatie ligt bij het stimuleren van een netwerk tussen de laagdrempelige steunpunten in de regio, zodat de inwoners van alle 13 gemeenten van Zeeland toegang hebben tot een laagdrempelig steunpunt.
* Bron: https://vng.nl/sites/default/files/2023-10/handvatten-netwerk-laagdrempelige-steunpunten-iza.pdf
Hersteltalent heeft al veel ervaring met het vormgeven van zelfregiecentra in Middelburg en Schouwen-Duiveland. Deze zelfregiecentra voldoen aan alle criteria van de LDS. Daarom gaat Hersteltalent voor alle 13 gemeenten invulling geven aan deze opgave. Dit jaar openden 2 extra laagdrempelige steunpunten (in Goes en Kapelle), waardoor er nu 4 in totaal zijn. In 6 andere gemeenten treft men voorbereidingen om begin 2025 de deuren van een LDS te openen. Het gaat om: Vlissingen, Hulst, Sluis, Terneuzen, Borsele en Tholen.
Met de overige gemeenten wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn voor het ontwikkelen van een laagdrempelig steunpunt of het aansluiten bij een al bestaand steunpunt.
Bronvermelding bovenste foto's: Mary Remeijnse.