Kerngezond zet zich in voor het voorkomen van zorgvragen en het slimmer organiseren van zorg en ondersteuning. Dit doen ze op basis van zeven principes, waarbij zelf- en samenredzaamheid een belangrijke pijler is.
In 2024 lanceerde Kerngezond een lokale publiekscampagne in Vlissingen en ontwikkelde twee innovatieve werkwijzen die de zelfredzaamheid van inwoners vergroten. Dankzij de nieuwe aanpak rondom oogdruppelen en zwachtelen kunnen inwoners van Zeeland nu zelfstandig oogdruppelen en zwachtelen, zonder hulp van de thuiszorg. Dit betekent niet alleen meer zelfstandigheid en regie voor de inwoners, maar geeft zorgprofessionals ook meer tijd om andere mensen te helpen die hun zorg hard nodig hebben.
Oogdruppelen De werkwijze rondom oogdruppelen is een schoolvoorbeeld van samenwerking. Deze nieuwe aanpak is omarmd door alle Kerngezond-samenwerkingsverbanden en geïmplementeerd in heel Zeeland, in samenwerking met ziekenhuizen, apothekers, huisartsen en thuiszorgorganisaties. Het project laat zien hoe samenwerking leidt tot concrete voordelen voor zowel inwoners als zorgmedewerkers.
Compressietherapie Compressietherapie biedt inwoners meer zelfstandigheid door het gebruik van klittenbandzwachtels in de acute fase en hulpmiddelen voor het aan- en uittrekken van steunkousen in de consolidatiefase. Deze vernieuwde werkwijze is ontwikkeld in samenwerking met thuiszorgorganisaties, ergotherapeuten, huisartsen en hulpmiddelenleveranciers.
Het resultaat van deze nieuwe werkwijzen? Inwoners hebben minder hulp nodig, waardoor ze meer regie ervaren over hun eigen zorg. Tegelijkertijd krijgen thuiszorgteams meer ruimte om tijd te besteden aan andere cliënten. Dit levert niet alleen voordelen op voor inwoners, maar versterkt ook de capaciteit van de zorgprofessionals.
Lees meer over de nieuwe werkwijze rondom compressietherapie en de nieuwe werkwijze rondom oogdruppelen.