Binnen Zorg in Balans speelt het Ontregellab een cruciale rol in het verlichten van administratieve lasten in de ouderenzorg. Het lab, een initiatief in samenwerking met Viazorg, richt zich op het identificeren en elimineren van onnodige regels en administratieve handelingen. Het doel: meer tijd voor cliënten en zorgvragers, minder werkdruk voor zorgverleners, en een hogere kwaliteit van zorg.
Wat doet het Ontregellab?
Het Ontregellab onderzoekt waar zorgverleners in hun dagelijkse werk tegenaan lopen en welke processen eenvoudiger of zelfs helemaal overbodig zijn. Met input van professionals in de ouderenzorg worden oplossingen bedacht en direct getest in de praktijk. Dit leidt tot concrete verbeteringen en inzichten die ook op andere plekken kunnen worden toegepast.
Impact in 2024
Het Ontregellab heeft in 2024 belangrijke resultaten geboekt:
Tijdwinst door digitalisering
Bijvoorbeeld door koppelingen tussen systemen, zoals de implementatie van een automatische koppeling tussen patiëntendossiers en applicaties, vergelijkbaar met de MyMobility-app.
Nominatie vanuit het ministerie van VWS
Het lab kreeg erkenning door een nominatie voor een landelijke prijs van het ministerie van VWS, wat de innovatieve aanpak en praktische resultaten onderstreept.
Meer werkplezier voor zorgverleners
Door het elimineren van administratieve taken die als overbodig of frustrerend worden ervaren, verbetert het Ontregellab niet alleen processen, maar ook de werkomstandigheden voor zorgverleners.
Waarom is dit belangrijk?
De administratieve druk in de zorg neemt veel tijd in beslag die beter aan cliënten besteed kan worden. Door deze last te verlichten:
Krijgen cliënten meer aandacht, wat de kwaliteit van zorg verhoogt.
Daalt de werkdruk, wat bijdraagt aan meer werkplezier en een gezondere werkomgeving voor zorgverleners.
Komt er ruimte voor innovatie en verbetering in de zorgpraktijk.
Samen werken aan minder regeldruk
Het Ontregellab is een levend voorbeeld van wat mogelijk is als zorgorganisaties samenwerken en écht luisteren naar wat zorgprofessionals nodig hebben. Met een focus op eenvoud, efficiëntie en maatwerk werkt het lab aan een toekomst waarin zorgverleners zich kunnen richten op waar het echt om draait: de zorg voor mensen.
Met het Ontregellab blijft Zorg in Balans vooroplopen in de ouderenzorg en inspireert het anderen om administratieve lasten structureel aan te pakken. Dit is niet alleen een investering in de zorg van vandaag, maar ook in de toekomst van een gezonde en werkbare zorgsector.
Bekijk de video van Zorg in Balans projectleider Esther van den Brink om een beter beeld te krijgen van het ontregellab.