In 2024 zijn belangrijke stappen gezet om de administratieve lasten in de zorg te verminderen, onder het thema ‘Vermindering registratielast’. Deze inspanningen zijn gericht op het creëren van meer tijd voor patiënten en cliënten, het verlagen van de werkdruk, en het verhogen van het werkplezier voor zorgverleners.
Binnen de zorg wordt een groot deel van de administratieve lasten als overbodig of niet nuttig ervaren. Dit leidt niet alleen tot ergernis bij zorgverleners, maar kost ook veel tijd die beter aan zorg besteed kan worden. Daarom hebben Adrz, ZorgSaam, SVRZ, Emergis, en Zorg in Balans de krachten gebundeld om administratieve processen te versimpelen, automatiseren en standaardiseren.
Concrete resultaten in 2024
Koppeling met MyMobility-app
Bij ZorgSaam bespaart de koppeling tussen het elektronisch patiëntendossier (EPD) en de MyMobility-app wekelijks vier uur administratietijd. Dit betekent minder registratiewerk voor zorgverleners en meer tijd voor directe zorg.
Erkenning voor het Zeeuws Ontregellab
Het Zeeuws Ontregellab, een project binnen het samenwerkingsverband in de ouderenzorg Zorg in Balans, werd dit jaar genomineerd voor een prestigieuze prijs van het ministerie van VWS. Het lab richt zich op het stoppen van onnodige administratieve handelingen en inspireert zorgorganisaties om processen eenvoudiger en effectiever te maken.
Doelen van het programma
- Meer tijd voor zorg: Minder administratietijd betekent meer aandacht voor patiënten en cliënten.
- Minder werk- en regeldruk: Door taken eenvoudiger te maken, wordt de werkdruk lager en neemt het werkplezier van zorgverleners toe.
- Hogere kwaliteit van zorg: Door minder tijd kwijt te zijn aan administratie, komt er meer ruimte voor het verbeteren van de zorgprocessen en -uitkomsten.
Samen naar minder regeldruk
Met gezamenlijke inspanningen van zorgorganisaties in Zeeland zet de regio een belangrijke stap richting een toekomst waarin administratieve lasten geen belemmering meer vormen. Het doel is helder: meer tijd en energie voor zorg, met gelukkige en betrokken zorgverleners als resultaat.