Alle projecten en activiteiten van Kerngezond richten zich op het voorkomen van zorgvragen en het slimmer organiseren van zorg en ondersteuning. Wat Kerngezond uniek maakt, is de veelzijdige aanpak: van inspirerende bijeenkomsten en een leertraject Positieve Gezondheid voor professionals tot projecten die de zelf- en samenredzaamheid van de Zeeuwse inwoners versterken. In 2024 hebben we samen geweldige voortgang geboekt op verschillende thema’s.
Valpreventie In Vlissingen startte in januari de pilot Valpreventie, waar maar liefst 62 inwoners in 6 groepen aan deelnamen. Dit programma heeft niet alleen waardevolle inzichten opgeleverd over de implementatie, maar ook concrete vervolgstappen mogelijk gemaakt. De gemeente Vlissingen bouwt verder op deze pilot, en de lessen worden gedeeld met coördinatoren ketenaanpak valpreventie in heel Zeeland. In november zijn in de gemeente Borsele circa 300 patiënten van huisartsenpraktijk Zorg op Zak bij hun griepprikvaccinatie ook getest op een hoger valrisico. Lees het nieuwsbericht hierover.
Welzijn op Recept In diverse Kerngezond-gemeenten groeit de implementatie van Welzijn op Recept. Niet elke lichamelijke klacht heeft een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende problemen een rol, en daarom is een nauwe samenwerking tussen medische professionals en buurtteams essentieel. Dit initiatief biedt een frisse kijk op welzijn en versterkt de verbinding tussen zorg en sociaal domein.
Stepped care artrose van GLA:D Dit jaar startte Kerngezond een pilot met het behandelprogramma voor heup- en knieartrose, genaamd Stepped care artrose van GLA:D. Het wetenschappelijk bewezen effectieve programma helpt patiënten omgaan met artrose, met tastbare resultaten: minder pijn, betere kwaliteit van leven, verbeterd fysiek functioneren en minder pijnmedicatie. Uitgevoerd door fysiotherapeuten, voorkomt het programma onnodige ziekenhuisbezoeken en behandelingen.
Palliatieve zorg Het thema palliatieve zorg kreeg in 2024 extra aandacht binnen Kerngezond. In Zeeuws-Vlaanderen werd een pilot gestart met een nieuw zorgpad, ontwikkeld in samenwerking met de Zeeuwse Zorgschakels. Centraal hierin staan casemanagers palliatieve zorg, die beschikbaar zijn voor zowel professionals als patiënten en hun naasten. Het zorgpad biedt helderheid en maakt afspraken over wie wat doet, wat dubbel werk voorkomt en betere zorg oplevert.
Samen leren en verbinden: een sterke basis voor samenwerking
Naast het opstarten van gezamenlijke projecten in de gemeenten hebben in 2024 al meer dan 600 professionals in de vijf Kerngezond-gemeenten het leertraject Positieve Gezondheid gevolgd. Deze multidisciplinaire aanpak binnen de werkgebieden van de gemeenten zorgt ervoor dat professionals van zorg en welzijn elkaar beter leren kennen en dezelfde taal spreken. Dit is essentieel voor een succesvolle samenwerking en het bereiken van gezamenlijke doelen.
Ook zijn er binnen de Kerngezond-gemeenten diverse bijeenkomsten georganiseerd. Deze bijeenkomsten bieden professionals de kans om elkaar beter te leren kennen en wie wat doet binnen Kerngezond helder in beeld te krijgen. Het blijven voeren van het gesprek en het actief zoeken naar nieuwe samenwerkingsmogelijkheden zijn belangrijke pijlers binnen Kerngezond. Met deze aanpak zorgen we voor een sterke verbinding tussen professionals en maken we samen het verschil voor de inwoners van Zeeland.